Tuesday, May 15, 2012

Film: The Avengers (Yenilmezler)

 Marvel Joss Whedon ile buluşunca... Ortaya çıkan filmde zeka pırıltısı, iyi bir kadın karakter, klasik "vurdu-kırdı"dan farklı bir şeyler bekliyoruz. Joss Whedon sevgimi daha önceki yazıda belirtmiştim. Hem daha önce Buffy The Vampire Slayer gibi bir efsaneye imza atmış yönetmen, hem de Marvel çizgi romanlarından uyarlama bir film... Çok güzel bir birliktelik. Yine de böyle büyük bütçeli bol efektli filmlerden fazla bir şey beklememek gerekiyor. Hem daha geniş kitleye ulaşmak, hem "yılların Marvel fanatikleri"ni kızdırmamak adına fazla risk almıyorlar.

Film gösterime gireli 2 hafta oldu, rekor üstüne rekor kırıyor. Artık, en azından bu tür filmleri, tüm dünya ile aynı anda izleyebiliyoruz. Böylece 9gag.com gibi mizah sitelerinde iki haftadır dönen esprileri anlayabiliyoruz (!)

Göklere çıkarak bir durumu olmadığını itiraf edebilirim. Bazı nüanslar olsa da, diğer Marvel uyarlamalarından çok da farklı değil. Filmde, daha önceki filmleri izleyenlerin tanıyacağı karakterler var. Oysa filmler birbirinden bağımsız, devam filmleri değiller. Aynı evrende geçen birbirinden bağımsız filmler olması hoşuma gidiyor. Böylece beğenmediğiniz karaktere yoğunlaşan filmi es geçebilirsiniz. Örneğin Captain America, ABD dışındaki ülkelerde iş yapmadı, hatta neredeyse hiç ilgi çekmedi. Bunun sonuçlarını tahmin etmiş olacaklar ki diğer karakterlerin filmlerini izlediğimizi varsayarak onlarla ilgili bir hatırlatma yapmazlarken, Captain America'nın geçmişiyle ilgili hatırlatma yapmışlar. Zaten Captain America yakışıklılık dışında övülecek vasfı olmayan bir karakter. Joss Whedon burada etkisini göstermiş denilebilir: Amerikan milliyetçiliğinin tavan yaptığı "Askerler! Onlar ki tüm dünyaya demokrasi götürenler!!" diyerek gözyaşlarına boğulacağımız sahneler çekmek yerine, askerlerin emir alıp uygulamak dışında pek işe yaramamalarına parmak basmış. Captain America üzerinden normalde pek işe yaramayan ve hatta kendini işe yaramaz hisseden askerlerin sadece kriz anında örgütlenmede işe yaradıklarını görüyoruz. Belki de her karakterden duruma göre yararlanmasının nedeni zamanla hepsini öne çıkararak, baş karaktersiz bir film yaratması gerektiğinden.

Filmin posterlerinden biri
Tüm filmlere göndermeler var demiştik: Daha ilk sahneden, Thor filminden hatırladığımız, Thor'un üvey kardeşi Loki'nin hain planları olduğunu öğreniyoruz. Bunun üzerine bir araya gelen ekip, yavaş yavaş hazırlanıyor, düşmana karşı. Bu arada kendisine ait filmi olmayan Black Widow ve Hawkeye karakterleri biraz sığ kalıyor, üstelik diğer süper kahramanların yanında oldukça insanlar. Hulk, daha önceki iki filminden farklı bir oyuncu tarafından canlandırılmış, ancak sırıtmıyor. Hulk filmlerinin üzerinden geçen yılların da etkisiyle, gözüm önceki oyuncuları aramadı. (Eric Bana'yı zaten sevmem, Edward Norton da bu karakter için fazla insancıl kalıyordu benim gözümde) Iron Man her zamanki gibi kendini beğenmiş ve esprili tavırlarıyla geziniyor. Filmin komik sahnelerinin baş kahramanı, üzerinde Black Sabbath tişörtüyle gezmek gibi esprili tavrını her alanda gösteriyor. (Iron Man, Black Sabbath'ın bir şarkısıdır)

Gelişme kısmı biraz yavaş ilerliyor. Ne zaman gerçekten bir şeyler olacak diye bekliyoruz. Aksiyon başladığı anda ise gözümüzü perdeden alamıyoruz. Finale doğru bol aksiyon, patlama, dövüş, komiklik, heyecan var. Tüm karakterlerin bir takım çalışması içinde düşmana saldırdığı bu kısımda, takım çalışmasının önemini anlıyoruz. Bir vida bile sıkan işçi mühim şu otomasyon sisteminde? Pardon aklım işletmeye giriş dersine gitti bir an.

Böyle yıldızlarla dolu kadroları alıp rezil eden yapımlar da olduğunu biliyoruz. Bu nedenle başarılı bir iş olduğunu ve izlenebildiğini söylemekte fayda var. Ancak ne kadar da olsa, bir gençlik filmi ile karşı karşıyayız. Çizgi romanların yetişkinlere hitap ettiğini düşünüyorum, derinlikleri olan karakterler var ve her zaman kendi içlerinde bir mantığı oluyor. Fakat film uyarlamaları çocukların ve gençlerin ilgisini çekebilmek ve McDonalds çocuk menüsünde bir Iron Man oyuncağı verebilmek adına dayıyor efekti dayıyor aksiyonu. Arada sevgilileriyle gelmiş kızları da üzmemek için Thor'un güzel dünyalı aşkı veya Playboy IronMan'i adam eden akıllı kız gibi soslar da eklendi mi olay tamam.

Yazdıkça soğudum filmden, oysa ben de salondan ilk çıktığımda "Thor'um benim canım benim" anlayışındaydım... Anlayacağınız etkisi kısa süreli. Hele hele önceki Marvel uyarlamalarını izlemediyseniz sıkıcı olabilir.
Kötü Adam Loki

Önceki filmlerdeki gelenek bozulmamış, birçok karakterin yaratıcısı meşhur çizgi romancı Stan Lee ufak bir rolde görünüyor. (Figürasyondan hallice bir rol malum) How I Met Your Mother isimli komedi dizisinde Robin rolüyle tanıdığımız Cobie Smulders ciddi bir rolde, gözümüz zor alışıyor. Önceki filmlerden bildiğimiz gibi Thor rolünde Chris Hemsworth, Iron Man olarak Robert Downey Jr. (rolüne en çok oturan ve yerine başkasını düşünemediğim adam bu) Captain America rolünde Chris Evans (ben bu adamda hiç ışık göremiyorum yahu herhalde aksiyon filmlerinin gediklisi olur?) Black Widow olarak Scarlett Johansson (Başka kadın karakter yok denilebileceğinden, hem kolay hem zor bir işi var, gözler üzerinde, ilgi onda) Hulk rolünde Mark Ruffalo, Loki rolünde Tom Hiddleston, (Loki, günümüz sinema anlayışına uygun olarak, çok kötü adam değil, "aslında iyi biriydi, sor bir neden kötü oldu" tarzında, sevimli kötü) Hawkeye olarak genelde kötü çocuk, uyuşturucu taciri, eski asker, psikopat rollerinde gördüğümüz Jeremy Renner var. Nick Fury yine Samuel L. Jackson... Önceki filmlerden Profesör olarak Stellan Skarsgård, ajan olarak Clark Gregg, Pepper olarak Gwyneth Paltrow mevcut. (Thor'un kız arkadaşı Natalie Portman sadece resmine bakarak anılıyor)

Devam filmi çekileceği kesinleşti. Başka ne karakterler eklerler bilemiyorum. İzleyicinin görmek istediği SpiderMan veya Wolverine devam filminde olur mu bilemiyorum. Çoğu karakter için (Örneğin Spiderman) film hakları farklı şirketlerde olduğundan sorun çıkıyor. Bazıları için de oyuncuların programları uymuyor.

1 comment:

  1. (Loki, günümüz sinema anlayışına uygun olarak, çok kötü adam değil, "aslında iyi biriydi, sor bir neden kötü oldu" tarzında, sevimli kötü)

    ehehehee :)

    ReplyDelete