Wednesday, February 01, 2012

İf İstanbul 2012: Film Listesi Bölüm 1


“Dikkatimi çeken filmler” diye başladım ancak liste uzadıkça uzadı. Ben de neredeyse tüm if filmlerini bir iki cümleyle de olsa yazdım. İlk olarak en çok ilgimi çeken ve izlemeyi düşündüklerimi listeledim. Bulabildiklerimin IMDB notlarını da koydum ki bir fikir versin.

Filmlerin özetlerine İf İstanbul’un sitesinden bakarken ilginç kelimeler kullandıklarını gördüm. Yalnız Kafkaesk kelimesini kullanmamışlar, ona çok bozuldum, bir dahaki sefere grotesk ve psikedelikten sonra Kafkaesk de demelerini rica ediyorum. Örnek cümle: “Yönetmen varoluşçuluğun sınırlarında gezen aşkın tekinsiz hikayesini anlatırken, cinsellikle bezeli şiddeti gösterirken Kafkaesk bir ortam yaratmaktan çekinmemiş”



Mahşerin Dört Atlısı

Four Horsemen:
İlk seçtiğim film! Filmin ilgi çekmemesi mümkün mü?
Belgesel 23 düşünürü biraraya toplamış ve günümüz dünyasını tartışıyor: Bu düşünürlerin tam listesi bu linke mevcut.
Ancak birkaç isim vermem yeter de artar: Noam Chomsky, Joseph Stiglitz, John Perkins (Bir ekonomik tetikçinin itirafları kitabının yazarı)

"Bağımsız belgesel"ler her zaman ilgimi çeker. Four Horsemen’in ne kadar başarılı olduğunu bilemiyorum, bu isimler yeni bir şey söylecek mi ondan da emin değilim ama bence izlemeye değer. (Henüz IMDB notu yok ve hakkında bir yorum bulamadım)

Tahrir 2011: The Good, the Bad and the Politician:
Mısır'daki 2011 olaylarını anlatan bir belgesel. 3 bölümden oluşuyor, üç farklı yönetmen var. Mısır'daki olayları yeterince takip edemediğim ve tam anlayamadığım için işime yarayacak bir belgesel olacağını düşünüyorum. (IMDB notu: 6.2, görece düşük, ancak konu önemli, izlenebilir)

Take This Waltz:
Gerçekten ilgimi çeken filmlerden biri. Bu da korsan mecralarda bulunabiliyor ama büyük ihtimalle gösterime gireceği için telaşla if istanbul'a koşmanın alemi var mı bilemiyorum. Belki de Michelle Williams'ın güzel yüzü nedeniyle koşabiliriz emin olamıyorum. Filmde Seth Rogen hıyartosu da oynuyor (Pardon kendimi tutamadım) Sarah Silverman isimli sürekli belden aşağı Yahudi esprisi yapan stand-upçı abla da oynuyor. Ne yapmaya çalışmışlar sırf meraktan izleyeceğim herhalde. İki aşk arasında kalan kadın konseptli.

Gandu:
Gandu ahlak saldırısı filmi! Pornografik (tabii ki bu kısımlarda salonu terk edenler olmuş), küfürlü (Hindistan'da yasaklanmış) ve saldırgan. Hindistan'dan çıkan filmlerin hep danslı ahenkli neşeli oluşuna tokat gibi cevap. Rahatsız edici bir deneyim olacağına eminim, hatta filmi beğenmeyebilirim bile. Yine de ilginç ve denemeye değer? (IMDB notu 6.4)

Weekend:

Festivallerin olmazsa olmazı, gay aşkı filmi. IMDB notu 8.0! (Her seçtiğim festival listesinde mutlaka birkaç gay filmi olması arkadaşlarımla aramızda esprilere neden oluyor) Tek gecelik bir ilişkinin iki erkeğin aşkına dönüşme hikayesi. (Bunu da korsan bulmak mümkün sanırım)

Tatsumi:
Manga ustası Yoshihiro Tatsumi ile ilgili grafik-animasyon. (IMDB notu 7.1, festival dışında biraz zor izleriz gibi geldi bana?!) Filmin tema müziğini yönetmenin 13 yaşındaki oğlu bestelemiş. Mangada yeni bir tarz yaratan Tatsumi ile ilgili olduğundan izlemeyi çok istediğim bir film.

Babycall:
Aslında ilgimi çekmemesine rağmen Noomi Rapace oynuyor ve Norveç filmi diye listeye aldım. İskandinav ülkelerine özel bir ilgim var. IMDB notu 6.4 ve Noomi Rapace sayesinde ilgi çekmiş, korsanı bulunabiliyor. (Konu da fena değil, kocasının şiddetinden kaçan kadını anlatan psikolojik gerilim. "Norveç'teki kocalar da dövüyor" diye kendimizi rahatlatabiliriz)

Empire North:
Tamamen cep telefonuyla çekilen tuhaf bir film. Uydurma bir silahın yarattığı ilgi anlatılıyor. Danimarka filmi.

The Descendants:
IMDB notu 7.8. Başrolde George Clooney var, filmi duymayan kalmadı, yakında gösterime de girecek. Bir sürü ödül aldı. Fazla reklam yapmama gerek yok.

Hit So Hard:
Hole'un bateristi Patty Schemel'in hikayesi. Belgesel. Grunge, uyuşturucu ve lezbiyen bir baterist. Tam bana göre! Rock N Roll! IMDB notu 6.3.

If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front:
Belgesel... 2011 Sundance ödüllü, IMD notu 7.4. Aşırı uçlardaki çevrecilerin hikayesi. ELF isimli eko-terörist grupla ilgili.
Bence çok ilginç.

Finisterrae:
Matrak bir konu: Arafta kalmaktan sıkılan iki hayaletle ilgili yol filmi... İspanyol yapımı ve sadece 80 dakika. IMDB notu 6.4. Absürd ve ilginç olacağını düşünüyorum.

V Subbotu:
İçinden Çernobil geçen bir film olduğu için ilgimi çekti. Ancak IMDB notu sadece 5.2.

Sud Sanaeha:
Tayland filmi. Bunu listeye sadece yönetmenin isminden dolayı aldım: Apichatpong Weerasethakul. Hadi bakalım kim telaffuz edebilecek hahahaha.
Film Tayland'da cinsellik içeren sahneleri nedeniyle sansürlenmiş. IMDB notu 7.0. Aşk ve doğa konulu...

Project Nim:
Nim Projesi'nin yönetmeni Man on Wire (Teldeki Adam) ile aynı. IMDB notu 7.4 olan bu belgeselde Nim isimli bir şempazenin 1970'lerde, insanların arasına yerleştirilmesini ve insansı özellikleri artan bir şempanzenin hikayesi. Film şirketi BBC, belki festivalde kaçırsak da bir şekilde izleyebiliriz?

17 Filles:
17 kız, feminist bir amaçla hamile kalır... 2008'de yaşanan gerçek bir olaydan esinlenilmiş. IMDB notu 6.2. Ne kadar feminist bilemiyorum ama ilginç bir konu. Bunu da korsan izleyebiliriz, öyle mi yapsak?

Take Shelter:
Yaklaşan fırtına ve bir karı koca. Birçok olumlu eleştiri almış, değişik bir felaket filmi. İzlemek istiyorum. IMDB notu 7.9!

Dark Horse:
Eveet... Yönetmenin önceki işlerini bildiğimiz için direkt olarak listeye ekleyebileceğimiz bir film bu. Yönetmen Todd Solondz. Önceki filmleri Happiness, Welcome to the Dollhouse vs... Dark Horse'un IMDB notu 7.5. Yan rollerde Mia Farrow falan var, pek okuma gereği duymadım, Todd abiye güveniyorum.

Zenne:
Zaten şu an gösterimde ancak bir türlü vakit bulup gidemedim. :-( Ahmet Yıldız cinayeti ve eşcinselliği konu alan bu film birçok övgü ve ödül aldı. Türkiye'de çekilmesine alışkın olmadığımız ciddiyette bir film.
Zenne


Becoming Chaz:
Bunu da festival harici bir yerlerde izleyebiliriz sanırım. Aslında bu tür eşcinsellikle ilgili filmleri genelde izleyebiliyoruz çünkü sağolsunlar gey-lezbiyen toplulukları gönüllü olarak altyazı yayınlıyorlar.

Filme dönersek; Chaz, şarkıcı Sonny ve Cher'in kızı. Fakat erkek olmak istiyor. İzlemek için açıkfikirli olmak gereken bir belgesel. IMDB notu 6.4. Bu arada nette Cher'in konuyla ilgili verdiği röportajlar bulunabiliyor. Sevgili Cher, çocuğunun cinsel kimliği üzerinden reklam yapma!!11!! :-P
Chaz ve annesi Cher

No comments:

Post a Comment