Saturday, February 25, 2012

Çizgi Roman: I Killed Adolf Hitler (Hitler'i Öldürdüm)

Roman kapağı

Çizgi roman... İngilizcede Graphic Novel demişler. Çok güzel bir tercüme, ancak zamanla anlamı farklı algılanır olmuş. Mesela Uykusuz dergisindeki karikatürleri bir kitap haline getirdiğimizde de buna çizgi roman diyoruz. Oysa "Watchmen", "Maus" gibi "roman" örnekleri varken "çizgi roman" tamlamasının bu çağrışımı yaratmaması gerekir. Farklı kavramlar...

I Killed Adolf Hitler işte o etkileyici, zekice yazılmış güzelce çizilmiş romanlardan biri. Bir sitede film uyarlaması olacağını okudum. Merak edip araştırdım: Jason isimli Norveçli çizerin ödüllü bir eseri olduğunu öğrendim.

I Killed Adolf Hitler oldukça kısa. İngilizcesi de çok basit. (Araştırmalarımın sonucuna göre henüz Türkçesi yok) Çizimler şahane. Basit güzeldir prensibini yansıtıyor ki bu çizerin özelliğiymiş zaten. 

Romandan bir sayfa
Konu ise şöyle: Dünyada kiralık katil olmak herhangi bir meslektir. Kahramanımız da kiralık katildir. Bir gün bir bilimadamı ofisine gelerek, Hitler'i öldürmesini ister. Bu iş için bilimadamının icat ettiği zaman makinesini kullanacaktır.

Açıkçası bu konu sayfalarca dolambaçlı şekilde anlatılabilecek bir konu. Fakat çizer bunu yapmamış, kısa ve öz, ilginç hikayesini sunmuş kaçmış. (Gereksiz taramalardan kaçınmış haha) Filmi şöyle Inception veya Watchmen gibi enteresan ve yenilikçi olsa tadından yenmez. Bu hayalle yaşayacağım.

No comments:

Post a Comment